„Фортис", най-голямата в миналото банка в Белгия, ще получи 14,4 милиарда евро от продажба на активи на белгийското и датското правителство и BNP Paribas SA, съобщава „Блумбърг".

"Фортис" ще се раздели и с международните застрахователни активи.

Датското правителство на 3 октомври купи активи от „Фортис" в Холандия.  BNP Paribas одобри на 5 октомври да купи 75% от „Фортис" .

Новата компания ще има ценни книжа от 8,8 милиарда евро, включваща 7,4 милиарда евро в акции на акционерите и 1,4 милиарда евро под формата на миноритарно участие. .

Money.bg припомня, че белгийското правителство постигна споразумение с най-голямата френска банка BNP Paribas за продажбата на поделенията на белгийския трезор срещу 14.5 милиарда евро.

BNP Paribas ще плати 9 милиарда евро в акции и 5.5 милиарда евро в брой за 75% от Fortis Bank Belgium, целия застрахователен бизнес в Белгия и 67% от банката на Fortis в Люксембург.

В замяна белгийската държава ще придобие дял от 11.6% в BNP Paribas, а Люксембург ще получи 1.1% от акциите на френската банка и след като сделката бъде финализирана. Белгия ще назначи двама нови членове в борда на френската банка.

Със споразумението френската банка ще получи близо 3.3 милиона нови клиенти в Белгия и Люксембург, както и 1458 клона на Fortis, включително тези в Полша, Турция и Франция.