Френската банка BNP Paribas е на път да спечели първия конкурс за финансирането на АЕЦ "Белене", съобщи ИТАР-ТАСС.

Заедно с партньорите си BNP Paribas ще обезпечи необходимото за началото на строителството на втората ни атомна централа с кредит от 250 млн. евро.

Експертите сметнаха, че сумата е достатъчна за необходимите разходи за първата година, в това число за проектирането, доставката на оборудване и началото на строително-монтажните работи.

НЕК като кредитополучател по мостовото финансиране и последващото финансово приключване на проекта, възнамерява изцяло да изплати поетите кредити веднага след окончателното приключване на проекта или като осигури опция за дългосрочно погасяване на поетите задължения.

Цялата сума за финансирането по строителството на АЕЦ "Белене" е 4 млрд.евро. Генерален изпълнител е руската компания "Атомстройэкспорт".

BNP Paribas Group има борсова капитализация над 77 млрд. евро и разполага с една от най-развитите международни банкови мрежи, представена в над 85 страни от 138 хил. служители. Групата заема водещи позиции в корпоративното и инвестиционно банкиране, частното банкиране и управлението на активите.