САЩ и Европа са два източника на предизвикателства  за възстановяването на световната икономика, заяви днес американският министър на финансите Тимъти Гайтнър, съобщава infostock.bg.

Световната икономика изплува от кризата и сега е изправена пред множество предизвикателства - от трудностите с икономическото възстановяване в Съединените щати до продължаващата несигурност в Европа,  посочи Гайтнър.

Според него Америка обръща специално внимание на създаването на работни места, засилването на конкурентоспособността и създаването на солидни основи за дългосрочен просперитет.

Думите на Гайтнър внасят нюанс в казаното преди това от президента Барак Обама, който в понеделник заяви, че кризата в
еврозоната плаши цял свят, упреквайки страните от ЕС,  че не са действали достатъчно бързо за решаването й.

От седмици насам Гайтнър призовава европейските ръководители да действат по-бързо за решаването на проблемите веднъж завинаги.

Междувременно стана ясно, че президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише призовава правителствата да ускорят приемането на мерките за борба с дълговата криза в еврозоната.

Трише призова европейските лидери да демонстрират усета си за посока и бързо да дадат на стабилизационния механизъм на еврозоната нови сили да подкрепя затруднените правителства.

Президентът на ЕЦБ отбелязва, че сега е времето за ефективни действия,  за изпълнение, вербална дисциплина и по-силен екипен дух.

Американско списание Тайм пък излезе с публикация, че само драхмата ще възкреси Гърция.

В материала се посочва, че само гръцката драхма ще доведе страната до желания растеж и ще направи гръцката икономика една от най-конкурентноспособните в световен мащаб.