Президентът на Пакистан Асиф Али Зардари и иранският президент Махмуд Ахмадинеджад тържествено откриха строеж на газопровод, който трябва да свърже двете страни, предаде БиБиСи.

САЩ предупредиха, че проектът е в разрез с наложените санкции срещу иранската ядрена програма.

Отлаганата дълго време тръба се разглежда като облекчение за Пакистан заради хроничния енергиен недостиг на страната.

Работата от иранска страна е почти приключена. Днес се поставя начало на конструкцията в Пакистан.

Според анализатори това е голяма сделка за Пакистан от всякакво естество, тъй като правителството е под голям натиск заради хроничното прекъсване на електроснабдяването и растящите нужди от газ.

От Пакистан очакват да потече газ след около две години.  Около 780 километра газопровод е запланувано да бъде изграден в страната за следващите две години.

Проектът започна през 1994 година и първоначално имаше за цел пренос на газ до Индия, но Делхи се оттегли от преговорите през 2009 година - само година, след като подписа ядрено споразумение със САЩ.

САЩ обявиха, че проектът може да позволи на Иран да продава повече газ, което подкопава натиска срещу ядрената програма на Техеран. Също така, че може да подкопае отношенията между Пакистан и САЩ.

Вашингтон предлага други начини за Пакистан за справяне с енергийната криза. САЩ подкрепят план за внос на газ от Туркменистан чрез Афганистан.