Германия отхвърли призива, правителствата от Еврозоната да направят повече за да се помогне избягването на фалита на Гърция относно нейните дългове, казвайки че в настоящият момент не стои на масата възможността за по-нататъшна държавна и суверенна финансова подкрепа за Атина.

Това заяви говорителят на немското фин.министерство Мартин Котаус на фона на продължаващите преговори за преструктурирането на гръцкия дълг от страна на частните инвеститори.

В последните дни на миналата седмица, редица европейски официални представител в т.ч. и шефа на МВФ - Лагард казаха, че сделката по гръцкия дълги с частния сектор няма да помогне на Атина за по-продължителен период и че може би ще се наложи и суверенните кредитори на страната да отпишат част от заемите към Гърция. Те също така призоваха и ЕЦБ да допринесе за отписване на част от гръцкия дълг с оглед, че ЕЦБ държи значителен обем гръцки облигации в своя баланс (за 350-40 млрд.евро).

"Не мога да коментирам това, тъй като аз не съм от ЕЦБ", каза Котаус. "Има други публични области, които дават заеми на Гърция и оказват финансова помощ. Но не трябва да има дискусия относно включване в сделката с гръцкия дълги и на публични сектор", заяви говорителят на немското фин.министерство.

Той също така каза, че Германия няма да последва Френския пример и да продължи напред с процедурата по въвеждането на национален данък върху финансовите транзакции и вместо това ще има за цел въвеждането на този финансов данък в по-общ план - за целия Европейския Съюз. "Нищо не се е променило", заяви Котаус пред репортери.

"Ние дискутирам е в Европа темата за данък върху финансовите транзакции базирана на предложенията на Европейската Комисия. Ние желаем това да бъде дискутирано колкото се може по-всеобхватно и по-бързо, за да се види колкото се може по-скоро, дали това е пътя който може да бъде преследван и ако не, да се дискутират алтернативи", заяви говорителят на немското министерство на финансовите.

В неделя, френският президент Саркози заяви, че Франция ще въведен през август тази година данък финансови трaнзакции в размер на 0.1% от акциите на компании листвани на бoрсата в Париж, върху най-често търгуваните активи и търговията на CDS (Credit Default swaps).

Управляващата в Германия коалиция Център-Дясно на канцлера Меркел желае също въвеждане на такъв данък, но ако това стане факт на общо европейско ниво. Докато Меркел продължава да държи на въвеждането на данък финансови транзакции на ниво Еврозона, нейният младши коалиционен партньор - Партията на Свободните Демократи - за сега е против въвеждането на такъв данък.