В свое изказване през уикенда, шефът на МВФ - Кристин Лагард каза, че глобалната икономика може би се намира на пътя на възстановяването. Тя каза, че световната икономика е отстъпила от "ръба на пропастта", но все пак изрази предпазливост, че все още "сме изправени лице в лице" пред голяма финансова и икономическа уязвимост.

Лагард предупреди, че покачването на цените на петрола се превръща в заплаха за глобалния икономически растеж. Шефът на МВФ каза, че нарастваща риска, че активността в в т.н. развиващи се икономики ще се забави в средносрочен план (бел. р. а именно силния растеж в развиващите се икономики беше в основната на глобалния икономически растеж след рецесията).

По-рано днес пък говори и зам. шефа на МВФ - Зху Мин който каза, че има забавяне на глобалното ниво на растеж и въпреки, че нещата се подобряват, все още има рискове в низходяща посока. Той каза, че икономическите данни от САЩ изглежда се подобряват. Каза, че растежът на развиващите се пазари е все още силен, но по-слаб от очакванията. Мин от МВФ изрази опасение, че европейските финансови пазари все още изглежда "крехки" и предположи, че Европа се нуждае да приложи структурни реформи. Зам.шефът на МВФ посочи, че все още не е приключило потенциалното негативно влияние от забавянето на силно развитите икономики върху развиващите се пазари. Каза, че фундаменталните предизвикателства за развиващите се пазари са да се справят с инфлацията и да реформират своя модел на икономически растеж.

Зху Мин от МВФ говори и за икономиката конкретно на Китай като посочи, че потреблението на домакинствата е в прекалено ниски нива и че много важно за страната да ребалансира своята икономиката. Според него, икономическите трендове и политики в китай сочат за т.н. "меко приземяване" на китайската икономика. Мин каза, че китайското правителство и МВФ са се съгласили, че по-гъвкав режим на размяна на китайския юан е добър за всеки един, като посочи, че ключовата тема за Китай е да осъществи още по-гъвкав валутен режим.