Парното може да поскъпне от 1 юли с десет процента. В столицата увеличението на цената на топлата вода и топлинната енергия ще бъде с 0,7%, стана ясно по време на заседанието на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи "Всеки ден".

Ако бъдат приети предложенията, най-много ще поскъпнат топлата вода и парното в Русе и Плевен - с близо десет на сто. В Сливен и Велико Търново пък се очаква намаление с повече от 5%. В София е едно от най-слабите увеличения на цената - от 88,932 лв. на 89,52 лв. за мегаватчас с ДДС, което прави 0,7 на сто.

Обсъжданото увеличение на тока за потребителите от 1 юли е средно с 1.5%, обяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Нощната тарифа на тока ще продължи да бъде по-евтина от дневната, стана ясно от думите на Семерджиев. Това се налага от начина на работа на електроенергийната система и желанието за намаляване на разходите за нейното балансиране чрез стимулиране на потреблението през нощта.

Увеличаване с 10-15 процента на цената на нощната тарифа за електроенергия поискаха от топлофикационните дружества. Предложението бе представено от Илия Николаев от Асоциацията на топлофикационните дружества. Идеята цели потребителите да се върнат към използването на топлоенергия, а не да се топлят на ток. По думите на Николаев не е нормално 40 процента от населението у нас да се отоплява на ток, при положение че в Западна Европа с електроенергия се отопляват около 10 на сто от хората.