Министърът на търговията на САЩ Карлос Гутиерес заяви, че двата главни и най-сложни проблема за встъпването на Русия в Световната търговска организация са безопасността на селскостопанската продукция и защитата на правата на интелектуалната собственост, съобщава RIAN.

„Например, няма никакви причини в Русия да продължи да работи най-големия по обем продажби в света доставчик на пиратска музика", продължил Гутиерес, уточнявайки, че става дума за www.allofmp3.com.

В сряда, на редовното заседание на Американско-руския бизнес съвет в Ню Йорк, Гутиерес заявил, че администрацията на Джордж Буш ще продължи да търси икономическо, а не политическо двустранно споразумение. Гутиерес уточнил, че преговорите за встъпване на Русия в Световната търговска организация се придружават от преговори и с други държави за членство.

Гутиерес подчертал, че скоростта на присъединяването на Русия към световните търговски съглашения зависи от самите руснаци.

Представителите на американската администрация нееднократно са обвинявали руската страна за „кражби" на права, като са имали пред вид именно този сайт.

Представител на пресслужбата на allofmp3.com обаче твърди, че зад изказванията на американците стоят финансовите интереси на звукозаписните компании.

„Нашият сайт успешно реализира на руския пазар стратегия за легална продажба на музика по Интернет на евтини цени. Този модел възбуди недоволството на няколко американски звукозаписни компании, които заради нас няма да могат да продават продукцията си в Русия по завишени цени." - казал руснакът.

Според него, опитът да се закрие сайтът е метод на неконкурентна борба от страна на американците. Според други руски официални лица, изискването на САЩ да бъде закрит allofmp3.com като условие за встъпване на Русия в Световната търговска организация противоречи на руското и международното право.

Ниската цена не може да бъде аргумент за нелегалността на сайта, заявяват руснаците. Цената на продаваната по Интернет музика се формирала с оглед особеностите и платежоспособността на националните потребители на такъв вид продукти.

Освен аllofmp3.com в Русия функционират 3-4 големи и около 10 по-малки лицензионни mp3-магазина. По някои експертни данни, обемът на руския пазар на музика по интернет възлиза на $1,5 млрд.

Коментарът е, че наистина музикално пиратство в Интернет има, и в Русия то е поставено на много мощна почва. Но имайки предвид развитието на Интернет търговията и такива проекти като например музикалния геном Pandora, позицията на американската страна изявява, че се лобира за интересите на звукозаписни компании в САЩ.