Компанията Warner Bros. е заработила от Хари Потер повече от 21 милиарда долара, съобщава lenta.ru.

6,4 млрд. д. от тази сума са донесли само първите седем филма от поредицата. Без да се изчислява инфлацията, това е най-печелившият проект в кинематографията (с отчитане на инфлацията на първо място ще са поредиците за Джеймс Бонд).

Още 3,9 млрд. д. са донесли на Warner продажбите на видеокасети, 1 млрд д. от продажба на права за показване по телевизиите, 1,5 млрд. долара от видеоигри и 1,2 млрд. долара от продажбата на книгите. В света са продадени 450 екземпляра от тях, преведени на 68 езика.

Но основно перо на приходите, е станала продажбата на всякакви сувенири и други стоки със символите на поредицата за малките магьосници - приходите от това са за 7 млрд.долара.

Припомня се, че неотдавна авторката на книгите Джоан Роулинг пусна сайт Pottermore, което бе възприето като възможно продължение на продукцията с печелившата марка. После се разбра, че просто става дума за интернет магазин, който от октомври т.г. ще продава електронни книги за приключенията на Хари Потър.

Последният, осми по ред, филм „ Хари Потър и даровете на смъртта Част 2" ще излезе в САЩ на 15 юли, а вчера бе показан в Русия.