От британската банка HBOS заявиха вчера, че движението на цената на акциите им е в рамките на очакваното, но предупредиха, че отписаните активи за първата половина на тази финансова година са достигнали 1 милиард паунда ($2 милиарда) и спадът на цените на имотите в Обединеното кралство ще продължи.

От HBOS, най-големият ипотечен кредитор на Острова, казаха, че очакват цените на имотите да намалеят с до 9% повече през първата половина на годината в сравнение с предишната им прогноза за поевтиняване и спад с 45% на броя на транзакциите на имотния пазар.

Според банката това ще окаже силен натиск за понижаване на стойността на недвижимостта в страната, но като цяло цифрите потвърждават тенденцията залегнала в прогнозите им от началото на годината.

От финансовата институция смятат, че са оптимизирали високите разходи за финансиране чрез по-добро ценообразуване на новите кредити, като прогнозират бавен спад в граници близки до тези от 2007 г., преди маржовете да се стабилизират или подобрят през следващата 2009-а година.

От HBOS обявиха повишение на капитала си с 4 милиарда паунда ($7,8 милиарда) през април, като освен това заявиха, че ще намалят дивидента си, като се наредиха сред многото банки, които трябваше да компенсират загуби със спешни увеличения на капитала след началото на кредитната криза в САЩ.

Миналата седмица стана известно, че заради големия спад на акциите през пролетта, когато цената им се срина до най-ниското си ниво от създаването на компанията през 2001 година, от банката са обявили, че издаването на правата за новата емисия ще продължи както е било планирано на цена от 275 пенса за акция, въпреки че тази стойност е била явно подценена.

От HBOS заявиха в доклада си във вторник, че отписаните активи са нараснали с 58 милиона паунда от последния доклад публикуван на 29 април, до 1.028 милиарда паунда.

От банката очакват по-силна втора половина на финансовата година след слабото начало.

Вчера акциите на HBOS затвориха на борсата в Лондон на нива от 318.75 пенса, като стойността на компанията изчислена на тази база е около 15 милиарда паунда.