Бананите и маниоката съвсем скоро могат да заменят пшеница и ориза. Глобалното затопляне може да доведе до радикална промяна в привичните за милиони хора продукти за храна, се казва в експертен доклад, поръчан от ООН, пише farmer.bg.

Експерти от компанията CGIAR смятат, че в някои развиващи се страни картофите ще бъдат заменени с плодове от семейство бананови. С промените в температурата, маниоката и малко известната бобова култура вигна (Phaseolus vigna caracalla), може да станат много по-важни храни, смятат учените, информира BBC.

Те прогнозират, че след отглеждане на картофи и зърнени култури ще бъде невъзможно за хората да свикнат с новите и различни продукти. В отговор на запитване на Комитета на ООН, група учени е разгледала възможните варианти на въздействие на глобалното затопляне върху 22-те най-разпространени в света хранителни култури.

Хляб от банани

Посевната площ на най-важните три култури за храна на милиони хора - царевица, ориз и пшеница е намаляла в много от развиващите се страни, предупреждават експертите поканени от ООН. Картофите, които се развиват най-добре в райони с умерени температурни условия, също могат да бъдат засегнати от изменението на климата.

Д-р Филип Торнтън, един от авторите на доклада казва, че бананите, могат да бъдат добър заместител на другите високо калорийни култури.
В момента пшеницата е най-важният източник на растителни протеини в света. Въпреки това, в много от развиващите се страни площите с житни култури са намалели заради високата цена на памука, царевицата и соята. Една от културите, която може да се разпространи в бъдеще, особено в Южна Азия, е маниоката, която лесно понася различни температурни условия.

Брус Кембъл е директор на изследователската група по изменение на климата и сигурността на храните (CCAFS), който координира работата на водещите институции в света. Според него промени в начина на хранене често са се случвали и в миналото.

"Само преди 20 години, в Африка почти никой не знаеше за ориза, но сега той е широко разпространен. Хората са си променили навиците според цените. Освен това, оризът се готви лесно. Това ще се случва и в бъдеще."

Източниците на протеин са в опасност

Експертите се опасяват, че изменението на климата може да застраши източниците на протеини в храната на милиони хора по целия свят. Например соята, която е един от най-важните от тези източници, е много чувствителна към температурните колебания и сушата.

Учените посочват, че бобовата култура вигна, която е известна в страните от Субекваториална Африка, като "месото на бедните", може да бъде добър заместител на соята, тъй като е устойчива към засушаване и добре се развива при високи температури. Стъблата на Phaseolus vigna caracalla могат да се използват като фураж в животновъдството. В някои страни, като Нигерия и Нигер, фермерите които досега са отглеждали памук, се отказват и вместо него започват да отглеждат вигна.

Промени и в животновъдството

В южната част на Африка, все повече и повече земеделски производители се преориентират от отглеждането на едър рогат добитък към отглеждането на кози. Те са принудени на тази стъпка от честите засушавания - казва д-р Кембъл. - Това е знак, че промените в навиците са истински и дори неизбежни.