Подобно на евтиното сирене и колбаси, в които има всичко друго, но не и това, което потребителите искат да си купят, оказва се, че в киселото мляко също няма никакво мляко.

И в киселото мляко се слага палмово масло, твърди пред "24 часа" проф. д-р Желязко Симов от Университета по хранителни технологии в Пловдив. От седмици главна тема за разговор у нас е качеството на сиренето, след като "24 часа" показа нагледно от какво се прави масово продаваният сурогат - палмово масло, креда, суроватъчни белтъци.

При киселите млека добавката на растителни масла не е така масова, но почти всички използват закваска, която се различава от традиционната. Вносните закваски имат променено съотношение между двата главни микроорганизма - стрептококус термофилус и лактобацилус булгарикум. Вторият микроб дава характерния кисел вкус и легендарното лечебно действие. С промяната на съотношението нараствала трайността. От проверени 20 млека само в 3 имало нужното съотношение на микроорганизмите, твърди Симов.

Водещи производители на кисело мляко обаче твърдят, че промяната била заради вкуса на потребителя, който харесвал по-сладко. А повишената трайност се дължала на подобрена хигиена. Кисело мляко от свежо мляко по еврокритериите изтрайвало месец, без да му се променя вкусът.