Дирекция "Архитектура и строителство" в Община Ихтиман вече работи с електронен архив. Това е и първата община на територията на страната, въвела такъв модернизиран елемент в работата си. От днес жителите на общината се радват и на бързи и удобни административни услуги, съощават от общината.

Това стана възможно, след като общината успешно реализира европейския проект „Подобряване на качеството на административното обслужване чрез развитие на електронното управление в община Ихтиман". Проектът имаше за цел да улесни работата на администрацията в града и околността, а оттам - да я направи и по-ефективна за гражданите. Това стана ясно на заключителната пресконференция, провела се в Ихтиман, на която бяха обявени резултатите и постигнатите цели. Проектът е на стойност 394 502 лева и се финансира по Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.

„Считам, че след като успяхме да реализираме този проект, гражданите и представителите на бизнеса в Ихтиман ще имат по-голямо доверие в  общинската администрацията", заяви на пресконференцията Маргарита Петкова, ръководител на проекта и кмет на Община Ихтиман. „Целта ни бе всеки гражданин да инвестира по-малко време, когато работи с нашата администрация, да получава по-бързи и по-ефективни услуги", добави още Петкова.

Жителите на Ихтиман вече могат да следят работата на общинската администрация от домовете и от работните си места. Всеки гражданин вече може да проверява на какъв етап се намират подадените от него документи, кой общински служител работи върху тях и откъде идва забавянето на документите, ако има такова. Така на нито един гражданин няма да се налага да идва лично в общината, само за да разбере какво се случва с документите му. Ако пък даден служител просрочи указаното време, той трябва да напише писмо до гражданина с молба за отсрочка и с обяснение защо неговият случай изисква повече време.

Цифровизираният архив на дирекция „Архитектура и строителство", свързан с електронната система, облекчава работата на самата администрация и служителите на Община Ихтиман и я прави по-прозрачна за гражданите. Това създава по-голяма мотивация в общинските служители, което пък ги прави по-работоспособни и увеличава доверието на гражданите в тях.

„Когато работим спокойно и използваме модерна система, с която да обслужваме гражданите, виждаме как и резултатите от ежедневната ни работа се подобряват, а хората ни имат по-голямо доверие", коментираха служители на общината на заключителната кръгла маса за дискутиране на резултатите по проекта в Ихтиман.

Част от постигнатите резултати е и оптимизираната Интернет страница на Община Ихтиман. След реализацията на проекта тя притежава редица нови компоненти като:

- възможност за онлайн проследяване на заявените документи

- динамика - служителите могат да актуализират съдържанието

- връзка с деловодната система на общината

- обновена визия.

Благодарение на проекта бяха създадени и „изнесени работни места". Представители на Община Ихтиман ежеседмично посещават големите населени места на територията на общината. По този начин хората могат да използват общинските услуги, без да пътуват до Ихтиман. Така се спестява не само време и средства на хората, но и създава нормални условия за възрастните и хората в неравностойно положение, на които вече няма да се налага да пътуват. В село Вакарел бе създаден постоянен център за обслужване на потребителите, където вече могат да се използват всички общински услуги „на едно гише".

За гражданите продължават да функционират старите гишета в общината. Там жителите също ще могат да получават информация за документите си. Пред гишетата за обслужване са инсталирани устройства, които отчитат мнението на гражданите непосредствено след получаване на услугата. Така хората могат да оценяват пряко работата на администрацията само чрез натискането на един бутон.

„По този начин жителите на Ихтиман сами ще могат да определят кого от общинските служители да поощрят. Така нашите съграждани ще съдействат директно за повишаване на качеството на получаваните от тях услуги", коментира в края на пресконференцията кметът Маргарита Петкова.