Кандидатът за президент Росен Плевнелиев обяви философията на това, което иска да направи пред участниците във форум, посветен на строителството през 2012 г., перспективите и предизвикателствата пред бранша, предаде репортер на News.bg.

„Ние, ако искаме да се развиваме, да имаме усещане за прогрес, за напредък, трябва да знаем, къде искаме да отидем", каза бившият строителен министър и подчерта, че трябва да начертаем пътя, да зададем приоритетите и да работим за тях. Качествената институция, която да гарантира работата по националните приоритети е предпоставка за прогрес, категоричен беше Плевнелиев.

Пред препълнената зала кандидатът за президент разкри философията за бъдещите си намерения. „Ще работя за това, всичко започнато с вас да бъде продължено, разширено, добрите практики да бъдат умножени. Там, където нямаме с какво да се гордеем - да търсим решения - прагматични и ясни, в интерес на икономиката, на хората, на работата, на доходите".

Той увери представителите на строителния бранш, че всичко започнато ще бъде завършено и че икономиката тръгва напред. По думите му сега България трябва да направи едно ясно и категорично упражнение: „Да не си клатим повече къщичката, да заложим на стабилността, на вярата, че имаме план и да го следваме и да вървим напред".

По-късно пред медиите Плевнелиев беше категоричен, че базисната инфраструктура трябва да бъде тотален приоритет на България за програмния период 2014-2020, за усвояването на еврофондовете. Според него правилата за еврофондовете трябва да важат за всички бюджетно-финансирани проекти. МРРБ е примерът за това, как би следвало да се действа - не на парче, а с изграждане на една институция, която да може да управлява процеси, договори и да построи много повече от 3 магистрали, изтъкна още Плевнелиев.

Във форума на строителния бранш участваха и министърът по еврофондовете Томислав Дончев и транспортният министър Ивайло Московски.

При предстоящите преговори за новия бюджет на ЕС, България трябва да отстоява позицията, че са необходими пари за доразвиване на основната инфраструктура. Това заяви пред участниците в строителния форум министърът за еврофондовете Томислав Дончев. Според него идва краят на щедрото финансиране на проекти, които са от очевидна полза и за ЕС и за конкретната държава. От тук нататък финансовата помощ има и друга роля, ролята на дисциплиниращ инструмент, най-вече за държавата. Например в една държава има бюджетен дефицит над 3 процента, веднга да й бъде спирано финансирането от всички европейски фондове.

"Говорим и за конкретната възможност, ако една държава изпълнява предписания списък от реформи, който се очаква да бъде фиксиран в договор между съответната държава и Европейската комисия, тя да получава допълнително финансиране от т.нар. 5-процентен резерв. Ако не изпълнява реформите съответно да загуби правото от подобно финансиране", обясни Томислав Дончев.

От бизнеса изтъкнаха постигнатото, но също и се оплакаха от държавата, че забавя плащания, а по отношение на еврофондовете дава неясни указания.

Строителният сектор не би възвърнал силата си, ако не заработи отново кредитната машина, ако няма чужди инвестиции и ред в държавата и общините по отношение на обществените поръчки, казаха от строителната камара.