Финансовата компания ING Groep, която получи кредитна линия за 10 милиарда евро от холандското правителство през миналия месец, отчете тримесечна загуба за пръв път в историята си, след като е отписала активи на стойност 1.51 милиарда евро през третото тримесечие и очаква, че загубите може да се увеличат до края на годината.

ING отчете загуба в размер на 478 милиона евро за трите месеца до 30 септември или по 22 евроцента на акция, спрямо печалба от 2.31 милиарда евро или 1.08 евро за акция в съответния период на миналата година.

Днес акциите на ING Groep поевтиняват в Амстердам с 2.35 на сто, до 7.89 евро, при ниво на отваряне от 8.19 евро.

Компанията изпитва негативните последици от кризата на кредитните и капиталовите пазари, както и от срива на пазара на имоти в САЩ.

Отписаните през третото тримесечие активи в резултат на срива на глобалните фондови пазари са в размер на 628 милиона евро., загубите от вторични ипотечни облигации са за 409 милиона евро, а от загубите от застраховка на други дългови книжа за 468 милиона евро.

Резервите на ING като застраховка от евентуални бъдещи загуби са нараснали с 373 милиона евро, основно заради експозиции към исландски банки.

ING беше първата която започна да увеличава капиталовата си основа според новите изисквания на холандското правителство за финансовите фирми според които коефициента по Стълб 1 на Базел 2 се увеличава на 8 %.

Фирмата ще използва около половината от отпуснатите й 10 милиарда евро за подкрепа на акциите си и 2 милиарда за подсилване на ликвидността на застрахователния си бизнес.

Останалите 3 милиарда ще отидат за намаляване на съотношението дълг-капитал по Стълб 1 от 15 на 10 на сто.