Масови проверки за готовността за зимата на превозните средства от градския транспорт в големите областни градове започват от изпълнителна агенция „Автомобилна администрация". Това съобщи директорът на агенция Симеон Арнаудов. Проверките са съгласувани с общините и ще продължат през целия месец ноември. Арнаудов допълни, че при последната проверка на училищните автобуси автомобилните инспектори са спрели от движение 7 превозни средства.

При втората проверка има подобрение отчете Арнаудов, като допълни са издадени 70 акта и са издадени седем постановления за принудително спиране, което е с 30 по-добър резултат. Констатирани са нарушения при училищните автобуси на 61 школа. Ще продължим, докато резултатът стане нула. Заявявам това най-отговорно, тъй като става въпрос за превоз на ученици и деца, категоричен бе Арнаудов.

В понеделник на сайта на министерството и на „Автомобилна администрация" ще покажем тези училища и къде се намират, така че и родителите да могат да упражнят правото си на обществен контрол, ако искате, да разберат дали техните деца се превозват нормално и без нарушения, каза още той, предаде Дарик радио.

20 превозни средства са спрени от движение след приключването на акция „Гума" на агенция „Автомобилна администрация", която бе стартирана преди около месец от транспортния министър Александър Цветков. Това съобщи заместник изпълнителният директор на агенцията Анастас Тодоров. В рамките на другата акция на транспортното министерство - „Пушек", от движение са спрени 15 превозни средства.

При акция гуми са били проверени 14 500 превозни средства, издадените актове за нарушения са били 350, а 20 превозни средства са били спрени от движение. „Спирането от движение означава, че не само грайферът на гумите е бил минимален, а са имали разкъсвания по гумите, износване до такава степен, че са се показвали отвътре теловете. Това, което е страшно в случая, е, въпреки че е допустимо 1,6 мм грайфер, едно износвани в зимни условия на движение под 4 мм, означава, че съответното превозно средство става крайно неустойчиво, коментира Тодоров.

При акция „Пушек" пък в рамките на 12 дни са проверени 203 превозни средства, издадени са 15 акта за установено административно нарушение и 15 превозни средства са спрени от движение до отстраняване на повредата. Паричната санкция е ниска, 50 лв., само че при проверка на техническия пункт, който е пуснал това превозно средство да се движи, санкцията може да е между 500 и 1500 лв., каза Тодоров.