Управляващите активи фондове са увеличили инвестициите си в акции, недвижими имоти и суровини, сочи анкета сред мениджърите от август, проведена от BofA Merrill Lynch.

В глобалното проучване, проведе от 3 до 9 август, участваха с 173 респонденти, с обща стойност на активите под тяхно управление от 491 милиарда долара. Сред тях броят на инвеститорите, оптимистично гледащи на перспективите пред глобалната икономика през следващите 12 месеца, превъзхожда този на песимистите с 15%, съобщава Reuters.

Промяната в нагласите в сравнение с предходния месец е 28 процентни пункта - това е най-значителен ръст от април - май 2009 г., когато световната финансова система бе в най-острата фаза на криза.

Общият индекс на очакванията за растеж на BofA Merrill Lynch ((Growth Expectations Composite) за месец е нараснал от 37 на 49 пункта.

В сравнение с предходния месец, инвеститорите също са започнали да изпитват по-малко страх от евентуален спад на корпоративните печалби.

Нова вълна от оптимизъм се издига на фона на нарастващите очаквания за активна намеса от страна на ЕЦБ на пазара.

"Августовският скок на оптимизма е свързан с очакванията и потенциал за политически действия, отколкото с положителни икономически данни. Но същевременно, от анкетата може да се направи и изводът, че опасността сега в бездействието на политиците, което може да предизвика отрицателна реакция на световните пазари", заяви Гари Бейкър, ръководител на Европейски отдел за стратегически корпоративни инвестиции на BofA Merrill Lynch.