Френският енергиен гигант Total спечели правата да търси и проучва за природен газ в Черно море - блок "Хан Аспарух". Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Министерски съвет, предаде репортер на News.bg.

Бързо оценихме офертите - най-добрата оферта е представена от компанията Total, която ще работи с ОМВ и "Репсол". Добрев каза, че с това проучване се залага много за диверсификацията на доставките на природен газ за България.

Очакванията за добив от блока Хан Аспарух са за залежи между 80 и 100 млрд. куб. метра природен газ, заяви преди време Добрев по време на енергийна конференция. Тогава стана ясно, че за проучването са се интересували още най-голямата енергийна компания в света Exxon Mobil и биртанската Мелроуз. В началото на месеца стана ясно, че Exxon Mobil се е отказала.

Както бе обяснено, първите 2-3 години ще преминат в работа с документи и извършавне на предварителни проучвания и оценки. След това се очаква да стартира истинското разработване на находището. Природен газ от него е възможно да се добива след 5-8 години.

Процедурата, която България проведе, беше много почтена и прозрачна. От наша страна и от страна на партньорите ни съществува голямо желание да се проучват възможностите на блока "Хан Аспарух". Това каза представител на компанията Total в Министерски съвет.

Необходим е много технически потенциал, за да се направят проучванията в тези дълбоки води. В рамките на първоначалната програма, е извършено мащабно проучване, направени са геоложки проучвания и ще има най-малко два кладенеца на значителна дълбочина. Вълнуваме се за възможностите за дългосрочно сътрудничество за проучването на газ, каза още представителят на Total.

Премиерът Бойко Борисов поздрави министър Добрев за успеха.

Факт е, че участват най-добрите фирми. Това значи истинска диверсификация. Много по-истинска и от интерконекторната връзка, която готвим с Турция. Истински се радвам, че се подписа споразумение между Турция и Азербайджан и се надявам, че "Набуко" ще мине през България, каза Борисов.

Комисионата такса, която България ще получава, е между 2 и 30 %, ако са големи находищата, а ние имаме всички уверения, че находището е голямо. Надявам се, че находището в "Хан Аспарух" ще бъде голямо. Това драстично ще понижи цената на газа и ще помогне във воденето на преговорите за закупуването на нови количества газ от Русия.

Надявам се - бързо да направите своите сондажи, тъй като това е от голямо значение за България, каза премиерът на представителите на печелившия консорциум Total.