Правителството предостави 3 млн. лева допълнителни средства по бюджета на Министерството на транспорта - за Фонд „Републиканска пътна инфраструктура" (ФРПИ), за изграждането на автомагистрала "Люлин".

Средствата са необходими за изплащане на обезщетения през тази година за отчуждаваните имоти и части от имоти-частна собственост, за държавна нужда, за изграждането на автомагистралата.

Парите ще бъдат преразпределени от отпуснатите на Фонда вече допълнителни 6 млн. лв. за поддържане и текущ ремонт на републиканската пътна мрежа.

Частните имоти и частни терени от горския фонд, които ще бъдат отчуждени за изграждането на 19 км от автомагистралата се намират на територията на областите София и Перник.

Имотите са в землищата на кварталите Филиповци и Суходол, и селата Мало и Голямо Бучино, кв. Драгичево, Перник-изток и кв. Даскалово, община Перник, съобщиха от правителствения пресцентър.

Автомагистрала "Люлин" е част от автомагистралния пръстен на страната ни.

Тя е част от трансевропейския коридор №4 - Берлин-Солун. За строителството за аутобана България ще получи средства от програма ИСПА на ЕС.

Общата стойност на проекта е 148,450 млн. евро. От тях 111,3 млн. евро са от ЕС, а 37,1 млн. евро са национално съфинансиране.

Магистралата ще е с две платна и аварийна лента във всяка от посоките, а проектната скорост по нея ще е 100-110 км/час. По трасето ще бъдат изградени 3 тунела с обща дължина 1269 м, 26 моста и виадукти с обща дължина 6000 м, три пътни възела, укрепителни стени с обща дължина от 2 762 м.

Срокът за изпълнение на строителните работи е 36 месеца, следвани от 12-месечен гаранционен период.

В момента автомобилният трафик в направлението Север-Юг на територията на София-град и Пернишка област преминава по пътя Е-79, който отдавна е с намалена пропускателна способност предвид нарастващия автомобилен трафик.
Изнасяйки част от трафика вън от Владайското дефиле, се очаква намаляване на аварийността при пътуване по пътя София-Перник и на трафика през квартал "Княжево" в столицата.

Припомянме, че през август изпълнителният директор на ИА "Пътища" Веселин Георгиев подписа договора за строителство на автомагистрала "Люлин" с представителите на турския консорциум МАПА - ЧЕНГИЗ Ведат Четинташ и Кемал Юнлюлер.

Консорциумът бе избран за изпълнител на строителните работи на автомагистрала "Люлин" след конкурс, като общата стойност на договора за строителство е 137,382 млн. евро.