На свое заседание от 3 ноември 2011 г. Комисията за финансов надзор е приела проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 35 от 2006 г. за капиталовата адекватност и ликвидността на инвестиционните посредници.

Предлаганите промени повишават изискванията към инвестиционните посредници за оповестяване, с цел да се подобри прозрачността по отношение естеството на секюритизиращите дейности.

По отношение на вътрешните модели за изчисляване на капиталовите изисквания за пазарен риск се въвеждат следните изменения:
- Моделите се допълват с цел по-доброто отчитане на кредитните рискове в търговския портфейл;
- В капиталовите изисквания при използването на вътрешни модели се включват елементи, които отговарят на условията на стрес с цел повишаване на капиталовите изисквания при влошаващи се пазарни условия и намаляване на възможността за проциклично развитие на сектора;
- Въвежда се провеждането на обратни стрес тестове при използването на вътрешни модели;
- Ограничава се възможността на инвестиционните посредници да моделират рисковете, свързани със секюритизацията, в търговски си портфейл при използването на  вътрешни модели.

В наредбата се дава легална дефиниция на понятията „пресекюритизация“, „пресекюритизирана позиция“ и  „миграционен риск”.

Въвежда се ограничен брой изключения при корелационно търгуване, за които заместник-председателят може да разреши на даден инвестиционен посредник да начислява цялостно капиталово изискване, при спазването на строги минимални изисквания.

Целта на промените е да се въведат в българското законодателство разпоредбите на Директива 2010/76/ЕС за изменение на Директиви 2006/48//ЕО и 2006/49/ЕО, както и съответните  разпоредби на Директива 2010/78/ЕС.

Проектът ще бъде публикуван на интернет страницата на КФН в раздел „Нормативна уредба” – „Обществени консултации”. Предстои  съгласуването му със заинтересованите страни.