Очаква се след като Китай почне ударно да произвежда енергоспестяващи крушки цената им да спадне значително. В момента у нас те се продават за над 5 лв. бройката, докато обикновените крушки с нажежаема жичка могат да се намеря и за под 50 ст.

От 1 октомври следващата година Китай ще започне да изважда от употребата лампите с нажежаема жичка. Тогава влиза в сила забрана на производството и продажбата на подобни осветителни тела с мощност 100 вата, съобщи greentech.bg.

На следващ етап, от 1 октомври 2014 г. ще бъдат забранени и лампите с мощност 60 вата. След още две години ще влезе в сила и забраната за 15-ватовите лампи с нажежаема жичка.

Всички държави от ЕС премахват най-масовите електрически крушки от 40 и 25 вата с нажежаема жичка, като те няма да се произвеждат, внасят и продават от септември 2012 г. От тази есен вече е в сила забраната за продаване на 60-ватови крушки, а от 2016 г. ще се продават само енергоефективни осветители. Старите крушки от 100 вата не се продават в ЕС още от 2009 г.