Китайското правителство може да либерализира валутния курс на юана в близките пет години. Това е заявил шефът на Китайската банка за развитие Го Шукин, съобщава The Wall Street Journal

Става дума не за пълна отмяна на ограниченията, а за опростяване на международния валутен обмен, за да се позволи на китайският юан да увеличи ролята си на глобалните финансови пазари.

В момента чуждестранните инвеститори и местните компании са длъжни да получат специално разрешение, за да обменят валута. Китайските власти държат на това, за да се предпази икономиката от валутни спекулации и за да не се развиват инфлационни процеси.
Заедно с мерките за либерализация, смята банкерът, ще трябва де измени и политиката на формирането на лихвените равнища. Сега те са изкуствено занижени, за да се стимулира вътрешното търсене, но от друга страна при повишаване на лихвите по кредитите, доста фирми могат да пропаднат.
През последните години САЩ и редица други западни държави водят преговори с Китай за либерализация на юана и валутния режим. Курсът на юана дълго време бе фиксиран спрямо долара, през 2005 г. под натиска на западните страни отпусна малко „юздите". Но през 2008 г. отново се върна към регулирането на курса, за да намали влиянието на световната финансова криза. Подцененият номинален курс на юана поставя чуждестранните партньори на Китай в неизгодна позиция.

Китай притежава най-големите в света валутни златни резерви, които в края на март т.г. се оценяваха на 3 трлн. долара. Основната част от тях са във ниско доходни американски държавни ценни книжа.