Пропастта между бедни и богати се е задълбочила в Германия въпреки добрите данни за растежа на икономиката и безработицата, се посочва в доклад, оповестен от кабинета на германския канцлер Ангела Меркел, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Най-богатите 10 процента от германците притежават над 53 процента от чистото богатство на страната, а на по-бедната половина от домакинствата се пада едва около 1 процент, се отбелязва в доклада, обхващащ периода 2007-2011 година. Броят на германците, застрашени от бедност, т.е. с доходи под 60 процента от средните за домакинство, е останал непроменен - около 14-16 процента, се констатира в документа, озаглавен "Условията за живот в Германия."

Неравенството в доходите е под средното за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), почти колкото е във Франция и Холандия, но е по-голямо, отколкото в скандинавките страни, посочи министърът на труда и социалните грижи Урсула фон дер Лайен.

Докладът предизвика спорове в управляващата коалиция на Християндемократическия съюз на Меркел и Свободната демократическа партия - либерали. Вицеканцлерът и министър на икономиката и технологиите Филип Рьослер успя да постигне премахването на ред от по-ранната версия, в който се посочва, че "частното богатство е разпределено много неравномерно в Германия." Критиците определиха редактираното издание на документа от 548 страници като замазана версия, която се опитва да представи в по-добър вид все по-задълбочаващото се неравенство.