И през изминалата седмица факторът „време" диктуваше посоката на развитие на зърнените пазари от двете страни на Атлантика. През по-голямата част на разглеждания период цените на пшеницата, царевицата и соята в САЩ и Европа се развиваха предимно в низходяща посока, вследствие на прогнозите за напоителни валежи в Аржентина и в пшеничния пояс на САЩ.

Сумата на валежите в Щатите обаче се оказа доста под очакваното от експертите равнище, като в същото време метеоролозите прогнозираха завръщане на сух атмосферен фронт в засегнатите от суша територии на Аржентина. Неблагоприятната агрометеорологична прогноза провокира ново рязко покачване на цените на соята в Чикаго и рефлектира за бързото възстановяване на цените на пшеницата и царевицата на американския пазар, пише в коментара на farmer.bg.

В рамките на седмичния период цената на мартенската соя се покачи в Чикаго с 15 долара (до 543 д. за тон), а меката червена зимна пшеница поскъпна с 5 долара (до 289 д. за тон). Обръщането на вектора на ценовото развитие в САЩ прекъсна поевтиняването на мелничарското зърно в Европа и котировките на мартенския контракт пшеница в Париж се изкачиха от 245 евро/т до 248 евро за тон.

Експортният пазар, както винаги, реагира по-бавно и завърши седмичния период около ниските нива - 255 евро/т. FOB Руан за френска мелничарска пшеница 1 клас (11-12,5% протеин 220 Хагберг) и 272-276 евро/т. FOB Балтийско море за германско хлебно зърно „В" качество (мин. 12% протеин, 225 Хагберг). За справка, в края на януари 2012 г. фобните котировки на пшеницата гравитираха към 215 евро/т. FOB Руан, 230 евро/т. FOB Хамбург.

Борсата в Будапеща на 30 януари затвори както следва (за доставка през март): хлебна пшеница - 326 д./т. (312 д./т. - 23.01.13 г.); фуражна пшеница - 315 д./т. (310 д./т.); царевица - 300 д./т. (300 д./т) и фуражен ечемик - 307 д./т. (295 д./т.).

Динамичното поскъпване на соята оказа здравословно влияние върху целия маслодаен комплекс и най-вече върху котировките на рапичното семе в Европа. На 30 януари цената на февруарски контракт рапица в Париж се изкачи до най-високото си равнище от два месеца насам - 482,25 евро за тон.

Значими ценови промени обаче липсваха при слънчогледовото масло. Котировките му на пазара в Ротердам вече повече от месец се движат в тесен коридор 1250-1280 евро/тон. Търговците са на мнение, че ценовият застой е следствие на относителното балансиране в търсенето и предлагането и предстоящото излизане на пазара на новата аржентинска реколта.

Дългосрочната прогноза обаче е благоприятна за производителите от черноморски регион. Наскоро най-авторитетното в бранша, германско аналитично издание Oil World, пророкува покачване на цените на суровото слънчогледово масло в ЕС през втората половина на текущия сезон - месеците май - август.

Прогнозата на германските експерти се базира на очаквания спад в преработката на слънчогледово семе в рамките на ЕС поради по-слаба реколта. Според оценката на Oil World добивът от маслодайната култура в Евросъюза през 2012/13 г. е с 1,5 млн.т. по-малък в сравнение с предходния сезон - 6,79 млн.т., което е най-ниското равнище от 5 години насам.