След миналия понеделник (29 април) в развитието на американските зърнени пазари настъпи динамичен обрат, предизвикан от рязката и неблагоприятна промяна в развитието на климатичния фактор. В началото на предишната седмица водещи световни и местни метеорологични агенции изненадаха участниците в зърнената търговия с нова и то много неблагоприятна агрометеорологична прогноза за времето в царевичния пояс на САЩ, коментира farmer.bg.

Само три-четири дни преди това синоптиците прогнозираха сухо и топло време в този основен за производството на фуражното зърно район и изведнъж тази благоприятна за сеитбената кампания прогноза беше коригирана и в момента вече се говори за трайно завръщане на много дъждовно и студено време. Това до голяма степен промени пазарните нагласи. Проблемът е в това, че заради поройните дъждове сеитбата на царевица в САЩ драматично изостава от нормалния график - само 10 на сто засети площи, което е най-бавното темпо от 20 години насам. Влошената ситуация логично генерира безпокойство за размера на бъдещата реколта и слуховете за неизбежно преразглеждане на прогнозите за рекордния добив.

Само за един ден (29.04.) цената на царевицата на борсата в Чикаго се покачи с близо 16 долара (6,5% - до 269 д./т. за майския контракт). Бясното ценово рали на царевицата в Чикаго разбуни и пазарите на другите зърна, като верижната реакция удари и цените в Европа.

В понеделник пшеницата поскъпна на борсата в Чикаго с 8 долара за тон (до 261д. /т.), а цената на майския контракт мелничарско зърно на борсата в Париж скочи с 5,75 евро - до 248,25 евро/т. Раздвижване настъпи и на европейския експортен пазар. На 30 април, сутринта, мелничарска пшеница вече се предлагаше за износ от пристанище Руан по 249-251евро/т. FOB, в сравнение с 242-243 евро/т. в края на предходния седмичен период. През същия период експортните цени на царевицата на база FOB Бордо отбелязаха покачване с 2-3 евро - до 219-220 евро/тон.

Европейските търговци коментират, че динамичния ценови възход в Чикаго в значителна степен се дължи на спекулативния фактор и едва ли ще продължи дълго. Според тях сегашното ценово рали по-скоро е една корекция след резкия двуседмичен спад. Анализаторите са по-предпазливи в своите оценки и очакват оповестяване на официалните данни за състоянието на посевите от пшеница в северното полукълбо.

Конструктивно значение за развитието на цените на основните зърнени култури ще има публикуването на първите прогнозни данни на Министерството на земеделието на САЩ за състоянието на глобалния зърнен баланс през 2013/14 г. на 10 май.