Най-песимистичният сценарий на развитие на българската икономика с продължаващ отрицателен икономически растеж би могъл да генерира безработица около и над 10 процента. Това каза лидерът на КНСБ Желязко Христов, който откри със свой доклад Националния дискусионен форум по Стратегията на КНСБ за гъвкава сигурност, предаде БТА.

Гости на форума са министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, както и директорът на фондация Фридрих Еберт" за България Марк Майнардус.

В такава ситуация, в която се очертава и тенденция на неизпълнение на данъчните приходи освен задължителното актуализиране на бюджета, се налага и още по-интензивна интервенция на пазара на труда, посочи Желязко Христов. Свиването на производството в редица отрасли, очакваните проявления на финансовата и икономическа криза оказват пряко и косвено влияние върху пазара на труда, посочи той. В края на 2008 и началото на 2009 г. заетостта отбелязва чувствителен спад спрямо 2007 и предходните години, съобщи Христов. В производство на текстилно облекло наетите лица по официални данни са с 15 104 по-малко, в производството на химични вещества, продукти и влакна - с 987. Металургията загуби 1770 работни места, машиностроенето - 1063, отбеляза още Христов. Сривът в производството и заетостта на такива важни отрасли се отразява негативно и на транспортния сектор, където наетите лица също са намалели с около 3500 души, каза лидерът на КНСБ.

Припомняме че мезработицата у нас през март отбеляза четвърти месец на ръст, по д данни от Агенцията по заетостта(АЗ) към Министерството на труда и социалната политика. През третия месец на годината нивото й достига 6.88%, което е с 0.19 процентни пункта повече от тази за февруари. От ноември 2008 г. до края на март нивото на показателя се е увеличило с 1.03 проценти пункта.