Провали се парламентарният контрол над министъра на земеделието Мирослав Найденов в антикорупционнната комисия на Народното събрание, съобщава News.bg.

Той трябваше да говори за някои обществени поръчки, проведени от ведомството му и спечелени от бивши служители. Една от тях е за популяризиране на програмата за селските райони във Фейсбук и Туитър срещу 50 хиляди лева.

На заседанието дойдоха експерти от Земеделското министерство и парламента, обаче от петимата депутати, членове на антикорупционната комисия, единственият присъстващ представител се оказа председателят на комисията Бойко Великов.

„Считам неявяването на някои от колегите за тенденциозно", каза той и припомни, че миналата седмица е трябвало да се проведе изслушване на БОРКОР и по същите причини - липса на кворум, заседанието е било отложено. При следващ такъв случай аз ще преоценя необходимостта да председателствам комисията, каза още Великов.

Той съобщи, че само един депутат от комисията е заявил преди 2 седмици, че няма да може да присъства поради пътуване в чужбина и уточни, че това е Димо Гяуров от Синята коалиция.

Великов каза, че друг член на комисията, Камен Костадинов от ДПС, е подал документи за отпуска и подчерта, че останалите (Десислав Чуколов, Атака и Емил Радев, ГЕРБ), ако бяха дошли на днешното заседание, щеше да има кворум и то да се проведе.

„Определено считам, че не е случайно провалянето на кворума", заяви Великов и изрази надежда все пак този парламентарен контрол да бъде осъществен.

Председателят на комисията е категоричен, че в Министерството на земеделието и храните има рискови зони за корупция. Той заяви: „Експертните ни оценки са, че има рискови зони за корупция и има нужда от намеса на съответните органи".