„Задачата, която съм поел е за развитие на електронно правителство на България. Целта е в следващите два-три месеца да бъде създаден планът за изпълнение на тази задача, върху която и в момента се работи." Това заяви в ефира на Нова Телевизия Роман Василев, министърът, който ще отговаря за развитието на електронното правителство в служебия кабинет.

Следващото правителство ще реши дали неговият пост ще се запази в Министерски съвет, отбеляза Василев, който сподели, че няма политически пристрастия, не е членувал нито в ГЕРБ, нито в друга в партия.

Министърът ще работи в тясно сътрудничество с транспортното министерство, „най-вече с колегите в Информационно обслужване". Василев обаче призна, че по време на служебния кабинет не може да се правят структурни промени в министерствата.

Роман Василев каза, че може да се ангажира със срокове само за изграждането на плана за електронното правителство.

„Запознат съм с някои от бюджетните разходи, които са направени до момента. Целта е да обобщим тази информация, за да видим ефективността на разходването на тези средства", добави още служебният министър.

„Разбираем е първоначалният уплах от това, че компютрите ще заместят хората. От досегашния ми опит обаче знам, че въвеждането им улеснява работата на служителите", посочи Василев, който не очаква, че разработката на електронното правителство ще доведе до съкращения в администрацията.

Министър Василев смята, че в Европа има много добри примери, от които можем да се поучим, да ги побългарим, в добрия смисъл на думата.

„Гарантирането на честни избори определено е цел на служебното правителство", каза още министърът за развитието на електронното правителство.

Василев обеща диалог и с протестиращите с възможност за предложения по отношение на електронното правителство и обратна връзка.