Продажбата на БДЖ "Товарни превози" ще бъде осъществена след 6 месеца или най-много до 1 година, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски. Той допълни, че е изпратил писмо в Агенцията по приватизация, с което се стартира процедура по приватизация на предприятието, предаде Дарик радио.

Министърът подчерта ясната позиция от Европейската комисия, че няма друг, по който да бъде разрешен заемът от близо 500 млн. лева, който железниците очакват от Световната банка.

"Ако не продадем БДЖ "Товарни превози", няма да мине нотификацията, ще го считат за държавна помощ и ще стартират наказателна процедура за държавата. Най-добрият вариант е, ако се направи комбинация от голям оператор и сериозна финансова институция. На срещите ми с европейските посланици получих индикации, че интерес ще има. Мостовото финансиране се надяваме, че ще постъпи, но Министерство на финансите, включително и аз като министър на транспорта, желаем да получим решителни уверения от ръководството на БДЖ за реално постигнати реформи в сектора", коментира Московски.

Централна жп гара София ще бъде основно ремонтирана до 2014 г. с пари по Оперативна програма "Транспорт". Това вероятно ще струва над 30 млн. евро. Предвижда се и основна реконструкция на гара Пловдив, за която ще са необходими близо 12 млн. евро. Стойността на целия проект е 50 млн. евро, като през ноември мониторинговият комитет окончателно ще направи финансовата програма за разходването на средствата.

Московски обясни, че ще се предвиди финансиране на отсечката на столичното метро от Цариградско шосе до Летище София, за жп гарите на София и Пловдив и ако останат средства - и за гарата в Стара Загора.