Една от най-големите в света компании за производство на хранителни продукти - Kraft Foods ще бъде разделена на независими публични дружества. Самостоятелното управление на отделните компании ще увеличи приходите и печалбите, смята мениджмънтът на Kraft Foods.

Едната бъдеща компания ще бъде създадена на основата на бързо развиващия се сегмент на снаксовете (закуските). Тя ще се занимава с производството на шоколадовите изделия Milka, Cadbury, бисквити, дъвки и др., като се очаква годишният й оборот да достигне 32 млрд. долара.

Другата, с прогнозиран оборот от 16 млрд. долара, ще бъде формирана на базата на високорентабилните подразделения в Северна Америка, произвеждащи основни хранителни стоки като макарони, сирена, месо, сосове и др.

Сегашните акционери на Kraft Foods ще получат след разделянето акции и от двете компании.

„Нашата стратегия ни доведе до необходимостта от две отделни, но силни компании с водещи позиции на пазара, което ще ни позволи да реализираме напълно нашия потенциал.", се цитира в прессъобщението казаното от Ирен Розенфелд, председател на съвета на директорите на Kraft Foods.