Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил ще отговаря на въпроси за злоупотребите със средства по програма САПАРД на Европейския съюз по време на днешния парламентарен контрол.

Очаква се изявленията на Кабил да бъдат гвоздеят в днешния ден за парламентарен контрол, въпреки че на питания на депутати ще отговарят още министрите Емилия Масларова, Радослав Гайдарски, Асен Гагаузов, Петър Мутафчиев.

Земеделското ведомство и случващото се зад вратите му станаха особено актуални, след като вчера Софийският районен съд отстрани от длъжност изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие"Асен Друмев.

Друмев беше твърде важна фигура в министерството и отстраняването му идва в ключов момент, когато Държавен фонд „Земеделие" е с най-важна роля при действието на  агенция САПАРД и формираната вече Разплащателна агенция.

Вчера стана ясно, че Друмев е подведен под отговорност за отклоняването на 1 млн. лева  и пренаемане на офиси в няколко града. Отстраняването от длъжност на Друмев идва само седмица след като гръмна скандала с отклонените 7,5 млн.евро при закупуване на остаряла техника с пари по проекти на САПАРД.