Зададе ли се празник, скачат цените на стоките, които най-много се търсят на пазара.

Това е най-криворазбраната пазарна икономика и стратегия, която се наблюдава през годините на прехода у нашите търговци, каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев пред БНР.

Това винаги рефлектира върху българския потребител, който в момента като че ли започва да дава много сериозен отпор. В момента цената на яйцата е скочила със 100% от юни миналата година досега или със 60% от февруари миналата година и хората започнаха да купуват два пъти по-малко. Надявам се тази реакция на потребителите да вразуми търговците.

Според Стойчев обективните причини за покачване цената на яйцата са две - намаленият внос, който се дължи на това, че Агенцията за контрол на храните задържа около 500 000 яйца немаркирани яйца, а това стресира вносителите. Втората причина е, че при големите студове самата логистика беше затруднена.

Пазарът никога не може да бъде излъган. Сега ще се мобилизира, ще се преструктурира и отново ще се появят доста яйца на пазара на по-ниски цени, прогнозира той.