Няма опасност от криза с горивата, защото държавата има резерви, но едва ли ще се стигне до използването им. Това каза по време на парламентарния контрол финансовият министър Симеон Дянков по повод казуса с „Лукойл Нефтохим", предаде репортер на News.bg.

Финансовият министър припомни, че на 26 юли Агенция „Митници" отне лиценза на рафинерията заради немонтирани измервателни уреди и тя премина в авариен режим на работа. Прилагаме закона, без да се правят изключение и защитата на българските интереси ще е добра, подчерта Дянков и допълни, че след като „Лукойл" изпълни изцяло изискванията, ще й бъде върнат лицензът. Финансовият министър каза още, че той не е участвал в договорка за разсрочено монтиране на измервателни уреди.

Доставките вече са организирани, каза Дянков, като допълни, че това е в задълженията на министрите на икономиката и на транспорта Трайчо Трайков и Ивайло Московски. „Вчера си говорихме дълго по темата, имаме пълни уверения, че имаме достатъчно бензин. Имаме за 160 дни бензин в държавния резерв", каза Дянков и уточни, че това изобщо няма да е необходимо, защото няколко компании вече са преориентирали бензин към България и от днес започват да влизат допълнителни доставки, ако са необходими.

Вицепремиерът бе категоричен, че има и достатъчно гориво за самолетите. В Държавния резерв има за около един месец. Вчера от екипа на икономическия министър са направили проверка и по думите на Симеон Дянков е въпрос на два-три дни да се преориентират доставки от други страни. „Така че нито в бензина за колите, нито в БДЖ, нито в летищата имаме тема. Но за всеки случай говорихме вчера с министър Трайков и вече сме тръгнали по процедурата, така че да имаме възможност веднага да реагираме, ако това е необходимо", коментира той.

Финансовият министър допълни, че е важен законът, лицензът е отнет и той няма да бъде върнат, докато рафинерията не „влезе в изрядност". По думите му от компанията са имали над 15 месеца. „Ако са искали, са щели да го направят, явно не са смятали, че ще изпълняват закона. Сега са разбрали, че държавата и законът са над която и да било фирма и съм убеден, че в най-кратки срокове ще го направят. Иначе просто няма да работи рафинерията", допълни финансовият министър.

На въпрос дали трябва да се очакват по-високи цени на горивата, Дянков бе лаконичен: Ще покаже пазарът!