Кубинците ще могат днес да се запознаят с текста на многоочакваните икономически промени, одобрени на конгреса на Кубинската комунистическа партия (ККП) миналия месец, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

По всяка вероятност става дума за реформи, които ще улеснят продаването и купуването на частна собственост от хората, управляването на малък бизнес и получаването на кредит за финансиране на тези операции, посочва АП.

Проект на документа бе публично разпространен миналата година, но насоките претърпяха значителни промени по думите на политиците, и досега не се знаеше кога ще бъде публикувана окончателната версия.

Вестник "Гранма", който е издание на ККП, съобщи, че днес ще бъдат пуснати в продажба документа с промените и книжка с разяснения и насоки от 48-страници. Те ще се продават съответно за едно и две кубински песо всяко или около 12 американски цента за двете.

Реформите, чийто брой превишава 300, са израз на усилията на президента Раул Кастро да укрепи затруднената кубинска икономика от съветски тип, насърчавайки частната инициатива и ограничавайки ролята на държавата, отбелязва Ройтерс.