Държавата трябва да се изтегли от някои сектори на националната икономика, това е заявил в събота руският финансов министър Алексей Кудрин пред телевизия Рен ТВ.

"Има много сектори в икономиката, които държавата отдавна трябваше да е напуснала. Пазарът може да се справя и без помощта й.",  споделя Кудрин.

Според руското финансово министерство, прекалената намеса на държавните органи в икономиката на страната стимулира корупцията. В Русия в момента има редица компании, които са „специални" и имат пълен контрол на пазара. Те не се страхуват от конкуренция, защото могат да „смажат" всеки дръзнал да им се противопостави, използвайки административните си ресурси.

Когато е бил помолен да даде пример за такива компании, Кудрин е посочил автомобилното производство и корабостроителната индустрия.

Според финансовия министър, изключително важно е да се започнат реформи в петролната и газовата индустрия. „Не веднага, но реформите трябва да започнат, като този чувствителен за руснаците сектор, трябва да стане напълно прозрачен. Реформите при газовата индустрия изостават".

„Държавната намеса в икономическия живот на страната е абсолютно недопустимо явление в условията на модерна пазарна икономика.", подчертал е Кудрин.

Алексей Кудрин, заедно с икономическият министър Герман Греф, са известни като двамата най-либерални фигури в руското правителство. Кудрин и Греф често биват упреквани от мнозинството в руската Дума за не защитаване на държавните интереси. Въпреки многото слухове за тяхното освобождаване от длъжност, те работят активно в министерствата си от 2000 г.