Министерският съвет одобри Националния план за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове за периода 2008-2012 г. От пресцентъра на кабинета уточняват, че документът е приет в съответствие с разпоредбите в Закона за опазване на околната среда и на основание участието на България в европейската схема за търговия с емисии на парникови газове съгласно Директива 2003/87/ЕС.

Схемата за търговия с емисии е основният инструмент на ЕС за изпълнение на задълженията на Общността по Протокола от Киото за намаляване на емисиите на парникови газове с 8% спрямо нивото им през 1990 г. България стартира прилагането на Директивата с присъединяването си към ЕС. Европейската схема за търговия се осъществява на два етапа - първи период от 2005 г. до 2007 г. (за България само 2007 г.) и втори период от 2008 г. до 2012 г.

Общото количество на квотите за България е 42 млн. тона, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя отбеляза, че приемането на плана е изключително важно за бизнеса, тъй като въз основа на него, всяка бизнес организация ще изгражда своите планове.

Предстои планът да бъде изпратен за становище в Европейската комисия и ако бъде одобрен до 2-3 месеца да влезе в сила. Караджова бе категорична, че няма нито една инсталация или промишленост, за която да има и най-малко съмнение, че е получила квота по непрозрачен начин. В момента се водят преговори с посредници за изкупуване на парникови квоти от Япония и Испания.

Националният план е изработен от Междуведомствена работна група, създадена със заповед на министъра на околната среда и водите от 23.09.2009 г. Председател е заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. Преди да бъде гласуван от МС, проектът за Национален план за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове, е представян два пъти пред ЕК, но не е получил одобрение. Приетият документ е коригиран в съответствие с изискванията и препоръките на комисията.

В Националния план за разпределение за периода 2008-2012 година са включени 132 инсталации, които попадат в обхвата на Европейската схема за търговия на квоти за емисии на парникови газове. В списъка са включени всички топлофикационни дружества, както и химическите гиганти „Агрополихим", „Алкомет", Неохим" и други. Пълният списък може да се открие на страницата на Министерство на околната среда и водите.

Вчера обаче Българската стопанска камара обяви, че в приетата с Пакета „Климат и енергетика" общоевропейска цел за едностранно намаляване на емисиите на парниковите газове с 20% през 2020 г., спрямо 1990 г., налага за България дискриминационно, непропорционално съкращаване на парниковите газове с 50% спрямо нивото от 1988 г. (базова година по Протокола от Киото за България).