Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на зам.- кмета на Столична Община за откриване на процедура на „договаряне без обявление" с предмет „Изграждане на съоръжения за подземни води в 5 броя градини на територията на Столична Община" - градина зад „Национална художествена галерия" - градина зад „Военен клуб" - градина църква „Света София" - градина „Галерия за чуждестранно изкуство" - градина „Св. Климент Охридски".

Проучването установи, че процедурата на договаряне без обявление е незаконосъобразно открита съгласно една от хипотезите на ЗОП, а именно, че възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или изключителни права, придобити по силата на закон или административен акт.

Възложителят е изложил мотиви, че поради договор, сключен между Столична община и „ЕКОЛОГИЯ И ГЕОЛОГИЯ" ООД, на името на участника има изготвени хидрогеоложки доклади и разрешителни за сондажни кладенци и водоползване за 10 територии, вкл. и за обектите от обществената поръчка, поради което изграждането на съоръженията за подземни води следва да се извърши от този кандидат.

Анализът на възложения договор показа, че в него не се съдържат клаузи, от които да се направи обоснован извод, че хидрогеоложките доклади и документациите за издаване на разрешителни за направа на сондажни кладенци и водоползване на 10 територии, не е позволено да се ползват за строежа на съоръженията от лица различни от „ЕКОЛОГИЯ И ГЕОЛОГИЯ" ООД. Следователно, за възложителят не е налице нормативна пречка да възложи на друго лице, различно от „ЕКОЛОГИЯ И ГЕОЛОГИЯ" ООД, изпълнението на строителството въз основа на вече изготвените документи, доколкото те са били съставени именно за тази цел и именно за обектите от обществената поръчка.