Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация чрез придобиване на пряк едноличен контрол от страна на Фуде + Серран Милхпродукте ГмбХ & Ко. КГ, Федерална република Германия, върху Ексимо Агро-Маркетинг Акциенгезелшафт, Федерална република Германия. Комисията постанови незабавно изпълнение на решението.

Сделката ще окаже въздействие върху пазара на дистрибуция на едро на млечни продукти, като основният предмет на дейност на Фуде+Серран е производство и дистрибуция на сурово и обезмаслено мляко, сметана, масло, сирене и др. Бариерите за навлизане на пазара са незначителни. След концентрацията пазарната позиция на групата на Фуде + Серран в страната ще бъде незначително увеличена, което няма да доведе до съществен ефект върху пазара.

Комисията изиска допълнителна информация от някои участници на пазара на производство и дистрибуция на млечни продукти - Обединена млечна компания АД, Меггле България ЕООД, Лидл България ГмбХ, Милки груп Био ООД, Вивекта БГ ЕООД, които не изразиха притеснения за конкурентната среда след осъществяване на сделката.

КЗК разрешава концентрацията, като счита, че сделката няма да породи ефект на българския пазар за дистрибуция на едро на млечни продукти, който би възпрепятствал конкуренцията.