Столичният Лъвов мост ще се превърне до 2 години в пешеходна зона. А около него колите ще минават по кръгово движение, което ще се организира върху два нови допълнителни моста. Под съоръжението, двупосочно до река Владайска, ще са платната на бул. "Сливница", което ще осигури трафика от "Люлин". За новия проект на общината съобщи вчера главният архитект Петър Диков, цитиран от "Труд".

Реконструкцията щяла да се извърши при строителството на втория лъч на метрото. Идеята била на арх. Димитър Димитров и вече се правели проекти. Кметството се отказало да демонтира моста, а след строежа да го възстанови, тъй като било много трудно.

В края на април щяло да започне строителството на един от възловите за трафика пробиви "Данаил Николаев". Проектът за трасето от Централна автогара към едноименния булевард се бави от години заради отчуждителни процедури. Първият етап (около 900 м) щял да свърже гарата с ул. "Раковски". Оттам трафикът щял да поема по бул. "Сливница". Търг за изграждане на пробива бе обявен през 2004 г. Според условията трасето ще е с 3 ленти в двете посоки, а стойността за целия проект -19 млн. лв.

Общината е завела съдебен иск срещу фирма "Интера консултинг", която е получила при отчуждителна процедура през съда 732 800 лв. за 129 кв. м на метростанция в жк "Младост" 1, каза още Диков. Сумата била изтеглена от частниците, след като вече били продали имота на трети лица. Съдия-изпълнител се опитал да намери офиса на фирмата на адреса в съдебната регистрация в с. Равно поле, но там имало равна поляна без сграда.