Премахването на висящите кабели и незаконосъобразни базови станции на мобилните оператори са приоритет за министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя заяви, че започва горещото лято за строителния контрол, предаде  БГНЕС.

В момента над 593 базови станции на мобилни оператори у нас са незаконни, допълни Лиляна Павлова.

Започналата процедура по премахване на кабели на оператори, интернет и телевизионни доставчици включва над 500 заповеди, 250 от които са вече в сила, от днес влизат още 55 в сила. Министър Павлова припомни, че крайният срок за заменянето на висящите кабели е бил до 2007 година, а 5 години по-късно все още не е завършен.

Павлова призова потребителите "да не се сърдят на държавата" за предприетите мерки, след като собствениците на кабели са имали възможност да ги свалят доброволно. Проверките на базови станции на мобилни оператори, особено на територията на град София, са възникнали след като министерството и ДНСК са били сезирани от прокуратурата. Установено е, че около 250 от тях работят без разрешение за строеж или ползване.

От следващия месец ДНСК ще започне да изключва станциите, ако няма доброволно премахване от страна на мобилните оператори. "Това не е нещо, което те откриват днес, а нещо, което се знае от няколко години", каза министър Павлова.
Проверки за спазване на изисквания за устройство на Черноморието също са били извършени преди началото на летния сезон. Извършени са проверки на всички плажове, издадени са 197 заповеди, от които до момента са изпълнени 177, а в сила са още 6. Днес доброволно се премахват 9 павилиона и 1 заведение на територията на кк "Златни пясъци".