Трасето София -Калотина, което ще е българският участък от магистралата, която ще свърже столицата ни със Белград през Ниш ще струва около 70-80 млн. евро. Такова предположение направи министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от Нова Телевизия, предаде агенция Фокус.

Премиерът посочи, че е постигнал съгласие със сръбския си колега Мирко Цветкович аутобанът да бъде открит на 1 май 2012 г. Припомняме, че вчера Борисов, заяви че до края на годината ще бъде проектирано трасето на магистралата в българската му част. „От вчера работим с всички сили по проектирането на възлите и действията, които трябва да се предприемат", посочи премиерът.

По думите му финансиране ще се вземе заем или ще се гарантират средтва, чрез българския бюджет. Вчера премиерът посочи, че е възможно и финансиране по европейските програми.

Разпространената тогава информация посочи, че строителството на отсечката ще струва 350 млн. евро, което е 4 пъти повече от обявената днес сума.

Припомняме,че спечелилият участник за 31-километровата отсечка от АМ Тракия между Стара-Загора и Нова Загора предложи цена от 4.45 млн. лв. на километър. Ако бъде постигната същата цена 60-километровото трасе между София и Калотина би струвало около 270 млн. лв.(136 млн. евро)

Борисов, заяви че един такъв инфраструктурен проект ще е от голямо предимство и за българите, които живеят в Западните покрайнини.