Задачата на това правителство е ясно очертана от основния закон на страната, а това означава, че това правителство няма да обсъжда конституционни промени, нито може да внася проектозакони, да приема изборни кодекси и т.н. това правителство няма да работи по свой бюджет и съответно няма да разработва дългосрочна програма за управление на страната. То по-скоро ще зададе посоката на развитие в редица ключови сфери, беше категоричен служебният министър-председател Марин Райков.

Така ще се очертае изходът от днешната ситуация. Но кои са задачите, които сме призвани да изпълним? Преди всичко да организираме провеждането на демократични избори в съответствие с действащото законодателство и с очакванията на българския народ, който има право да изяви волята си свободно, демократично и прозрачно. Хората от протестите отправиха тежки упреци срещу политическите партии в страната - това правителство е безпартийно. То е тук, за да даде гаранция, че вотът ще се състои по правилата.

Изборите няма да бъдат манипулирани, няма да бъдат фалшифицирани. Нацията е суверен и нейният глас ще бъде чут. Българите, които излязоха на улиците изразиха мнение и тези избори са доказателство, че те промениха политическия дневен ред на страната. Всеки, които си позволи арогантност срещу протестиращите ще бъде наказан на изборите чрез вота на народа, но българските гласоподаватели не са хиляди, а милиони и в този момент те следва всички да бъдат чути.

Чухме протестиращите, нека сега да дадем думата на мълчаливото мнозинство от българския народ, нека всички да поемем своите отговорности, заставайки пред избирателните урни. Именно това изискват демократичните принципи, моралът, патриотичния дълг и принадлежността ни към семейството на демократичните европейски нации.

Втора основна задача на това правителство ще бъде да осигури стабилност и приемственост във функционирането на държавните институции, за да бъдат гарантира редът, сигурността на българските граждани и по-нататъшното ни икономическо развитие. Неразделна част от тази задача ще бъде и предприемането на конкретни мерки в социалната сфера, за което създават известни условия приетите в последните дни от парламента закони.

Като спазваме стриктно зададената бюджетна рамка ще предприемем конкретни мерки в сферите на доходите, подобрявайки положението на българските пенсионери и на най-необлагодетелстваните слоеве от българското население. Ще подкрепим социалната ориентация на пазарната икономика, създавайки условия за растеж и излизане от кризата.

Служебното правителство е призвано същевременно да внесе увереност сред нашите европейски партньори и съюзници, че България ще продължи да изпълнява всички свои партньорски ангажименти като страна-член на ЕС и на НАТО. Ще положим всички необходими усилия, продължавайки да работим по финансовата рамка 2014-2020 година, така че в този период в българската икономика да бъдат реализирани всички проекти, които биха и позволили усвояването на съответните ресурси от еврофондовете.

Позитивните тенденции в стопанското развитие на България няма да бъдат прекършени. България няма да се отклони от пътя, които тръгна преди четвърт век, излизайки извън геополитическата орбита, в която беше преди демократичните промени.
България няма да допусне компромис с демократичните ценности, с ценностите свързани с правата на човека и принципите, които ни правят неделима част от европейското икономическо пространство, със съюзническите задължения, които е поела българската нация като част от свободния свят.

Няма да допуснем политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина и действащия валутен борд в страната, който ще остане в сила до присъединяването ни към еврозоната. Няма да допуснем икономическа авантюра, изразяваща се в безразборна национализация, обслужваща политически и други интереси, ще се противопоставим на всеки опит страната ни да бъде хвърлена в хаос, каза Марин Райков.