Известната търговска верига от Великобритания Marks & Spencer обяви за 28.5% увеличение на годишната си печалба преди данъци до 965.2 млн. лири, близо до постижението от 1998 от един милиард паунда, след което започна продължителният спад, съобщи BBC.

Постижението на Marks & Spencer от един милиард през 1998 го направи първата бнританска търговска верига, спечелила повече от милиард за година.

Служителите на компанията ще получат дял от доброто постижение през миналата година, като ще им бъдат разпределени 90 млн. паунда, включително и 26 млн. за клиентските консултанти, казали са от компанията.

Освен това от M&S са заявили, че ще създадат 10,000 нови работни места през следващите три години.

Добрият резултат е плод на нарасналото търсене на храни и облекла, подкрепено от популярна рекламна кампания, в която са взели участие известни лица като например Брайън Фери.

„Продължаваме да подобряваме нашите стокови асортименти, предлагайки на клиентите по-добро качество, стойност, иновация и нови неща", казва Стюърт Роуз, главен изпълнителен директор.

„Стандартите на услугите са се подобрили. Продължаваме да инвестираме в модернизация на нашите магазини и над 70% от портфейлите ни ще бъдат модернизирани до края на годината".

Директорът очаква повишението на лихвените равнища във Великобритания да окаже натиск върху потребителските разходи, но очаква прогресът в подопечното му предприятие все пак да продължи. Акциите на компанията поскъпнаха с почти 3% през сутрешната търговия.

На снимката: магазин на Marks & Spencer в Сидни, Австралия