В Сърбия ще се разгърне мащабна приватизация, в която ще участва населението на страната - заявил е министърът на финансите Младян Динкич, цитиран от руската медия Ведомости. „Да ускорим процеса на приватизация е моя идея. Скорошните президентски избори показаха, че много хора са недоволни от жизненото си равнище. Искаме да им дадем нещо".

Приватизацията ще засегне компании, които имат обща стойност $44 млрд. Част от акциите, до $6.6 млрд., ще бъде разпределена безплатно сред населението, заявил е Динкич.

Процесът на приватизация ще продължи три години и ще започне с IPO на Telekom Srbija, сръбската телекомуникационна компания. Ще последва продажбата на акциите на електрическата компания EPS, самолетния превозвач JAT, белградското летище и фармацевтичната Galenika.

На населението ще бъдат раздадени безплатно 15% от акциите на приватизираните компании. За акциите могат да претендират и гражданите на Сърбия, които не са получили безплатни акции при предишните „вълни" на приватизация - по оценка на министъра 4 млн. души от общо 10 милионното население на Сърбия.

Всеки от кандидатите може да получи акции за 1000 евро. Регистрацията протича в 3500 пощенски клона, регистрирали са се вече повече от 2 млн. души.

Сърбия не признава независимостта на Косово и записване за акциите протича и в сръбските анклави в северно Косово. Според един от пощенските служители там, за получаване на безплатни акции се регистрират и местни албанци.

В Сърбия почти няма едър бизнес и затова за обявените за продан компании ще претендират главно чуждестранни инвеститори от Европа и Русия, коментира руски анализатор. Според ръководителя на центъра за сравнителни политически изследвания към Икономическия институт на РАН Борис Шмелев, началото на мащабната приватизация означава, че Белград няма да предприема невнимателни политически стъпки.