На 25 април ще бъде пуснат предсрочно участъкът на метрото от ж.к. „Младост" до бул. „Цариградско шосе", каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на реконструкцията на подлеза на бул. „Княгиня Мария Луиза" при Централна автогара, цитирана от репортер на БНТ.

Така метрото по първата му линия в София ще се движи от станция "Цариградско шосе" до станция "Обеля". Метростанцията при "Младост" 3 е зад хипермаркет "Кауфланд", а при "Цариградско шосе" - при ИнтерЕкспо Център и магазин  "Метро".

Днес е пуснат първият влак за комплексните изпитания в този участък, уточни кметът. Фандъкова обясни, че заедно с интегрирания комплексен проект за метро се правят и настилките на улиците, реконструкцията на улиците, както и се ремонтират три подлеза, а някои от тях цялостно се реконструират.

Около 200 000 лева са средствата, които се инвестират от проекта за метрото, за да се възстанови подлеза при Централна автогара, да може той да бъде свързващата част между станцията на метрото, централна автогара, хотела отсреща и подхода към гарата, уточни Фандъкова.

Кметът обеща, че след около две седмици започва цялостна реконструкция на подлеза на НДК. „Той ще се прави поетапно, за да не се затваря за движение. Около 1 800 000 лева ще струва цялостната реконструкция на подлеза на НДК", каза тя.

Третият подлез, който вече е готов на практика, е подлеза при музея „Земята и хората", който е част от новоизграждащата се станция на метрото, добави кметът. Продължаваме програмата за ремонти на подлези в целия град. Миналата година ремонтирахме 15 подлеза, тази година - ще бъдат още 15. Бюджетът за ремонт на подлезите е около 500 000 лева.

Новият местроучастък е част от трасето ж.к. Младост - ж.к. Дружба - Летище София и е обособен като Лот 2 на Етап ІІ от Проекта за разширение на метрото, включен в ОП "Транспорт". Участъкът е с дължина 2.6 км и включва голям буферен паркинг под бул. "Цариградско шосе" за 1300 автомобила. Има 2 метростанции - "Младост 3" и "Цариградско шосе".

Изграждането на участъка от бул. "Цариградско шосе" до летището ще е с дължина 5 км и ще има 4 метростанции. Планира се този участък да се пусне през 2014 г.


До септември т. г. се очаква да бъде пуснат и вторият метродиаметър от "Надежда" през НДК до бул. "Черни връх".