От НДСВ обвиниха правителството на ГЕРБ, че „на тъмно" е взело решението за присъединяването на България към пакта „Евро плюс" и Европейския механизъм за стабилност.

С уговорката, че подкрепят значителна част от принципите в пакта, жълтите подчертаха, че не е ясна цената, която страната ни ще плати за това решение. От НДСВ определиха като популистки и безсмислени действията на властта за налагане на мораториум върху цените на горивата, предаде Дарик радио.

Милен Велчев подчерта, че е оглушително мълчанието на настоящия финансов министър Симеон Дянков за пакта „Евро плюс". Според Велчев държавата трябва ясно да заяви и позицията си срещу вдигането на преките данъци, въпреки интересите на Франция и Германия да го направим, за да не дърпаме техните инвеститори.

"На първо време вноската ни е ще 360 млн. евро, което не е малко. Но в перспектива, ако има нужда от подкрепа на страни членки на еврозоната, които са водили безотговорна политика, България ще трябва да гарантира с цели 17 процента от БВП спасяването им. Тази цифра е два пъти по-голяма от фискалния резерв, по-голяма от външния и вътрешния ни дълг заедно и много по-голяма от относителното участие на всяка друга страна от ЕС", каза бившият финансист номер едно и настоящ член на Политическия съвет на НДСВ.

По думите на Велчев формулата е направена така, че най-бедната страна - България, ще плати най-много.

Заместник-председателят на НДСВ Любомир Дацов подчерта, че проблемът не е в пакта, който сам по себе си съдържа принципи, които се подкрепят от жълтите, а в начина, по който е договорен механизмът за стабилност.

„Не е ясна каква е цената на този пакт, т.е. България какво се е договорила срещу тази стъпка. Имаме ли разменна монета в случая - става ли въпрос за Шенген, става ли въпрос за постигане на договорености за влизане в еврозоната", коментира Дацов.

Николай Василев упрекна властта, че в казуса с горивата се опитва да реши един пазарен проблем с две грешни стъпки - да се намали срокът за запасите от горива, които трябва да съхраняват частните фирми и да се извади биодизелът от горивата.

„Споразумение само с една компания, само за един продукт - дизела, само за един месец и то само за цени на дребно е антипазарно, популистко и безмислено действие. Решението трябва да се търси в облекчаване на условията за правене на бизнес в България", категоричен е Николай Василев.