Новият министър-председател Пламен Орешарски спря говоренето преди редовното заседание на кабинета, предаде репортер на news.bg.

Практиката беше въведена от бившия премиер Бойко Борисов, който често коментираше злободневните теми преди да започне заседанието на Министерски съвет в отсъствието на репортери, но пред камерите на операторите, снимащи началото на заседанието.

Често пъти той „изпускаше" и някоя гореща новина, коментарите, по която пълнеха новинарските емисии дни след това.

„Традицията" да се говори пред медиите преди разглеждането на дневния ред беше продължена и от служебния премиер Марин Райков. На това си „задължение" той отделяше значително по-малко време, отколкото предшественика му, чиито речи много пъти продължаваха по 30-40 минути.
Преди началото на първото заседание на кабинета „Орешарски" обаче журналистите останаха изненадани, когато от пресцентъра на Министерски съвет съобщиха, че се „качват горе без микрофони и диктофони."

Операторите имаха възможността да запечатат няколко секунди от първото заседание. Премиерът Орешарски ги поздрави и „освободи" да напуснат залата.

Новоизбраният кабинет е поставил 10 точки в дневния си ред. След заседанието премиерът ще даде пресконференция заедно с финансовия министър Петър Чобанов и министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Очаква се да станат ясни плановете на кабинета по отношение на майчинските и облагането на лихвите по депозитите, както и нови назначения във висшите ешелони на властта.