Началното жилищно строителство в САЩ за юни месец качи с цели 14.6%м./м. до 629 хил.броя жилища на годишна база при прогнози на пазара за повишение с 0.2%м./м. до 600 хи.броя и след низходяща ревизия на данните за май месец  до 0.0%м./м. или 549 хил.броя (от +3.5%м./м. или 560 хил.броя). Това са най-високите нива от пет месеца насам.

На годишна база, началното жилищно строителство в САЩ за юни месец покачва с 16.7%г./г., но въпреки този силен ръст през юни, все още нивата на начално жилищно строителство са доста под нормалните за жилищния сектор. Според икономисти, за да се говори за силен жилищен пазар, началното жилищно строителство трябва да качи към 1 млн. до 1.5 млн.броя жилища на годишна база.

Началното строителство на еднофамилни жилища в САЩ за юни (което е около 70% от целия жилищен сектор) покачват с 9.4%м./м., а на многофамилни жилища качват с цели 30.4%м./м. (но данните за многофамилните жилища са силно волатилна компонента по принцип).

Разрешителните за строителство в САЩ през юни покачват с 2.5%м./м. до 624 хил.броя при прогнози за спада с 2.3%м./м. до 595 хил.броя на годишна база. Това са най-високите нива на разрешителни от декември 2010г. насам.

Тези днешни данни заедно с вчерашното повишение на NAHB индекса на оптимизма на строителите на жилища в САЩ за юли месец сякаш са сигнал за начало на възстановяване на жилищния сектор.