Снощи агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на 10 водещи италиански банки, на три италиански финансови институции и на редица местни управления в следствие на решението на кредитната агенция преди дни да понижи с две степени дългосрочни кредитен рейтинг на Италия до "Ваа2" от "А3" нивото.

Investor Service на агенция Moody's понижи с две степени кредитните рейтинги на двете най-големи банки - Unicredit и Intesa SanPaolo до "Ваа2" от "А3" с "негативни перспективи", като по този начин техните кредитни рейтинги и перспективи вече съвпадат с по-ниското ниво на италианския суверен кредитен рейтинг.

Moody's понижи рейтинга на банката Banca Carige с една степен до "Ваа3" с "негативни перспективи; потвърди рейтинга на Banca Nazionale del Lavoro в "Ваа2" с "негативни перспективи"; понижи с една степен рейтинга на Cassa di Reisparmio di Parma e Piacenzaдо "Ваа2" с "негативни перспективи"; на Credito Emilianoс една степен до "Ваа3" с "негативни перспективи" и на Istituto Servizi Mercato Agricolo Alimentare до "Ваа2".

"Заедно с повишението на риска от суверенна дългова неплатежоспособност, понижението на дългосрочни рейтинг на Италия до "Ваа2" също така подсказва подобно повишение на риска, че правителството на страната може би няма да е способно да достави финансова подкрепа за италианските банки при нови финансови бедствия", посочва в своите мотиви за това решение агенция Moody's.

Агенцията понижи и кредитните рейтинги на държавните кредитори/банки - Cassa Depositi e Prestiti и Ismea с оглед високите им нива на експозиции в дългови книжа от вътрешния дългов пазар.

В последните седмици италианските банки бяха подложени на натиск поради разширяването на дълговата криза и с оглед, че те изглеждат уязвими от техните огромни холдинги/активи в италиански суверенни държавни облигации.

Moody's посочи, че италианското дългосрочно решение да провежда тежките, но много наложителни реформи и настоящите тревоги относно Испания и Гърция са повишили рисковете за ликвидността на италианските банки.

От Moody's обаче посочиха, че може да има възходяща ревизия на кредитните рейтинги на италианските банки, ако те предприемат стъпки за повишение на своя капитал и на своята ликивдност.

Агенция понижи за последно рейтингите на 24 италиански банки с една до 4 степени на 14-ти май тази година.

Освен понижението кредитни рейтинги на редица водещи италиански банки, агенция Moody's понижи и кредитните рейтинги на редица големи италиански комунални компании. Рейтингът на Националната електрическа компания Terna базирана в Рим беше понижен до "Ваа1", както и рейтингите на инфраструктурната компания Atlantia, газовия оператор Snam и компанията за водни и енергийни услуги Acea. Moody's понижи и кредитния рейтинг нна най-голямата компания в Италия за пощенски услуги Posta Italiane до "Ваа2" и дори на енергийният гигант Eni с една степен до "А3" от "А2".

Агенция Moody's понижи и рейтингите на 23 местни правителствени власти в т.ч. на областите Ломбардия, Лацио, както и на градовете Милано и Неапол.

Според агенция Moody's, евентуална молба от страна на италианските власти за външна финансова подкрепа за страната може да доведе до ново понижение на кредитните рейтинги. Това изявление на агенция е факт, след като миналата седмица италианският премиер Монти за пръв път не изключи възможността да бъдат поискани средства от Европейските спасителни фондове за покупки на италиански суверенни дългови книжа в опит да отслабване на поскъпването на цената на италианския дълг (повишението по лихвите на италианските дългови книжа).