Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, който е на посещение в САЩ, разговаря със секретаря по енергетиката на САЩ Самюел Бодман.

Двамата обсъдиха развитието на енергийната инфраструктура, диверсификацията на доставки в Югоизточна Европа и възможностите за разширяване на американските инвестиции в тази област, която е от ключово значение както за България, така и в регионален план.

Особено внимание беше отделено на основните инфраструктурни проекти в региона, свързани с енергетиката. Българската страна е заинтересована от скорошното изграждане на нефтопровода Бургас-Вльора (АМБО), изтъкна министър Калфин. Проектът, който получи директна подкрепа чрез американската Инициатива за развитие на Южните Балкани (SBDI), е важен и за САЩ, подчерта от своя страна секретарят Бодман.

Ивайло Калфин отбеляза още, че успешната реализация на проекта „Набуко" ще осигури на Европа доставки на газ от Каспийския регион, а в бъдеще - и от Близкия изток. За по-бързото изграждане на газопровода е важно страните, които имат интерес от него, бързо да постигнат договорености за изграждането и функционирането му, посочи министърът.

Американската подкрепа за инфраструктурните енергийни проекти на Балканите - политическа и финансова, е особено важна за нас, изтъкна министър Ивайло Калфин. Той посочи, че България като бъдеща членка на ЕС е и една от страните, която особено настойчиво поставя въпроса за необходимостта от обща европейска енергийна политика.

Министър Калфин и секретарят Бодман обсъдиха възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество в областта на ядрената енергетика. България и САЩ могат да намерят нови възможности за привличане на американски инвестиции при изграждането на втората атомна електроцентрала в Белене, изтъкнаха те.